Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Zeytinyağlı elma dolması jabłka nadziewane z oliwą z oliwek | Turecka Kuchnia

Zeytinyağlı elma dolması


23 grudnia 2013
jablko 001

Zeytinyağlı elma dolması – jabłka nadziewane z oliwą z oliwek w Turcji często przygotowywane są na Święta, tradycyjny przepis z miasta Erzurum.

 

Składniki dla 4 osób:

4 kwaśne jabłka

3 cebule

2 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka orzeszków piniowych

100 gr ryżu

1 łyżka rodzynek korynckich

250 ml ciepłej wody

4-5 gałązek pietruszki

4-5 gałązek mięty

100 gr cukru

1 szczypta soli

1 łyżka soku z cytryny

 

Przygotowanie:

Cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Do garnka nalać oliwy z oliwek podgrzać, wrzucić cebulę i orzeszki piniowe, lekko podpiec. Ryż umyć, odcedzić i dodać do cebuli. Po chwili dodać rodzynki i 90 ml wody, wszystko razem gotować około 10 minut ciągle mieszając, aby ryż nie był do końca dogotowany.  Pietruszkę i mięte umyć i posiekać, dodać do ryżu, dodać sól, cukier i sok z cytryny. Wszystko razem wymieszać, ściągnąć  z ognia i odstawić do ostudzenia. Jabłka umyć, przeciąć na pół, wydrążyć środek i nafaszerować ryżem. Jabłka położyć na blachę i wlać 160 ml wody ,włożyć do piekarnika nagrzanego do 1500C i piec 15 minut. Podawać ostudzone.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


9 × dziewięć =