Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Yaprak sarma nadziewane ryżem liście winogron | Turecka Kuchnia

Yaprak sarma czyli tureckie gołąbki


9 października 2013
sarma

 

Yaprak sarma to bez wątpienia jedna z lepszych potraw jakie w życiu jadłam, jej przygotowanie jest nieco pracochłonne ale ten cudowny smak w 100% wynagradza włożony trud.

 

 

 

 

 

Składniki:

opakowanie liści winorośli

1,5 szklanki ryżu

1 szklanka oliwy z oliwek

1 łyżka orzeszków piniowych

1 łyżka korynckich rodzynków

2 cytryny

2 łyżki posiekanej pietruszki

2 łyżki posiekanego koperku

2 łyżki świeżej mięty

1 łyżka cynamonu

2 cebule

sól

1 łyżka yenibahar

szczypta cukru

 

Przygotowanie:

Połowę oliwy z oliwek rozgrzać na patelni, usmażyć drobną posiekaną cebulkę, dodać orzeszki piniowe, uzyskać złoty kolor. Dodać rodzynki, następnie ryż, doprawić cynamonem, yenibahar, solą, pieprzem i cukrem. Dodać 1,5 szklanki wody i powoli gotować, do momentu aż ryż wchłonie wodę. Lekko schłodzić.

 

W drugim garnku dno wyłożyć liśćmi, pozostałe liście nadziać ryżem, nakładamy od strony ogonka, zwijamy lekko boki i rolujemy. Zrolowane liście kładziemy na dnie garnka, obkładamy kilkoma plasterkami cytryny. Dodajemy resztę oliwy z oliwek, 1,5 szklanki wody i solimy. Przyciskamy talerzem, zamykamy garnek, i gotujemy na małym ogniu, aż woda wsiąknie w gołąbki. Wstawiamy na noc do lodówki, serwujemy na zimno.

 

Życzę smacznego!

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


osiem + = 13