Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Lahmacun - turecka pizza jest tradycyjną potrawą w Turcji | Turecka Kuchnia

Lahmacun turecka pizza


11 października 2013
lahmacun 001

Lahmacum w kuchni tureckiej jest bardzo popularną przystawką tzw. meze. W  Turcji tą odmianę pizzy można spotkać dosłownie na każdym kroku. Najlepiej smakuje ciepła wyciągnięta prosto z pieca.

 

Składniki, dla 3 – 4 osób:

Ciasto:
- 100 ml letniego mleka

- 400 g mąki pszennej

- 1,5 łyżeczki soli

- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży instant

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 1 łyżka cukru

 

Możecie użyć gotowego ciasta, dostępnego tutaj

 

Farsz:
- 500 g mielonej jagnięciny lub wołowiny,

- 2 cebule

- 2 zielone papryki

- 3 pomidory

- 50 ml oleju słonecznikowego

- 1 łyżka przecieru paprykowego lub pomidorowego

- przyprawy : ostra papryka, pieprz, sól,

- pietruszka

- ćwiartki cytryny do skropienia

 

Przygotowanie:

Ciasto: Przesianą przez sitko mąkę wsypać do miski, w środku kopca zrobić dziurkę i dodać drożdże. Następnie odmierzone sól i cukier. Powoli dolewać letniego mleka cały czas mieszając ciasto. Kiedy składniki połączą się dodajemy oliwę z oliwek i ugniatamy ciasto ręką do momentu aż będzie gładkie. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze części, formujemy z nich kulki i odstawiamy jeszcze na 10 minut. Na posypanej mąką stolnicy każdą kulkę wałkujemy lub wyrabiamy na cienkie placki.

Farsz: Cebulę i paprykę bardzo drobno siekamy, łączymy z solą. Pomidory i pietruszkę również drobno kroimy. Mięso mielone łączymy z olejem, przecierem paprykowym lub pomidorowym i przyprawami, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Na koniec łączymy posiekane warzywa z mięsem, wszystko razem mieszamy i takim farszem smarujemy  z wierzchu placki ciasta.

Lahamacun pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 7-8 minut, aż nabierze złotego koloru.

Podajemy udekorowane natką pietruszki, skropione sokiem z cytryny. Można zwinąć w rulonik lub kroić.

 

Smacznego!!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


jeden + = 10