Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Kűnefe tradycyjny turecki deser | Turecka Kuchnia

Kűnefe


22 listopada 2013
kunef

Przepis na kűnefe pochodzi z regionu Gaziantep. Główną różnicą jest sposób przygotowania, deser nie jest pieczony w piekarniku ale smażymy go na teflonowej patelni.

 

 

Składniki:

1 kg ciasta kadayıf ( tzw. włosy anielskie)

500 gr sera peynir, mozzarella lub twaróg półtłusty (musi być bez soli)

500 gr masła

1 kg cukru

woda

1 łyżka soku z cytryny

zmielone pistacje

 

Przygotowanie:

Na metalową blaszkę wykładamy ciasto kadayıf skrapiamy roztopionym masłem. Blaszkę stawiamy na mały ogień i dokładnie razem mieszamy, żeby masło dobrze się wchłonęło. Blachę zdejmujemy z ognia. Ciasto dzielimy na 2 części.

1 część ciasta przekładamy na teflonową patelnię, rozprowadzamy po całej powierzchni i porządnie dociskamy. Tylko na sam środek ciasta wykładamy ser (roztopi się podczas pieczenia). Drugą część ciasta kładziemy na ser, przyciskamy mocno talerzem. Patelnię stawiamy na mały ogień, każdą ze stron pieczemy do momentu aż się zarumieni.

Dla ułatwienia można użyć 2 patelni, kiedy jedna strona będzie gotowa kűnefe zwinnie przekładamy na drugą patelnię.

Syrop

1 kg cukru wsypać do 1,2 l wody, gotować przez 5 minut. Po tym czasie dodać soku z cytryny, gotować jeszcze przez 2 minuty.

Gorącym syropem zalewamy kűnefe, podajemy na gorąco, posypane pistacjami.

 

Smacznego!!

Kategoria: Desery, Przepisy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


+ 5 = trzynaście