Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Turecki ryż pilav z rodzynkami | Turecka Kuchnia

Turecki ryż pilav z rodzynkami


11 grudnia 2014
pirinc pilavi

Kuşüzümlü Pirinç Pilavı jest doskonałym dodatkiem do mięsa, warzyw. Zamiast rodzynek można dodać ugotowane warzywa jak: marchewka, groszek, cieciorkę. W Turcji ugotowanie ryżu na sypko jest umiejętnością niezbędną aby zdobyć akceptację tureckiej rodziny czy znajomych.

 

Składniki: - 2 szklanki ryżu Baldo - 2 łyżki masła - 2 szklanki wody albo bulionu - 50 gr rodzynek korynckich - sól, szczypta cukru -

Składniki:
- 2 szklanki ryżu Baldo
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki wody albo bulionu
- 50 gr rodzynek korynckich
- sól, szczypta cukru 

 

20141112_171238

Ryż płuczemy kilkakrotnie, 5-6 razy. Na koniec do miski z ryżem wlewamy wodę, dodajemy 1 łyżkę soli i odstawiamy na 20 minut.

 

20141112_175418

Na teflonowej patelni rozgrzewamy masło.

 

20141112_175725

Wrzucamy ryż i mieszamy przez 1 minutę.

 

20141112_180133

Wlewamy 2 szklanki wody lub bulionu, wsypujemy 1 łyżeczkę soli, szczyptę cukru oraz wcześniej opłukane rodzynki korynckie. Gotujemy na małym ogniu.

20141112_181201

Po 5 minutach ryż należy przemieszać i przykryć pokrywką. Co 4 minuty powtarzamy czynność (mieszamy trzy razy).

 

20141112_182900

Na koniec jeszcze raz mieszamy, pod przykrywkę wkładamy papierowy ręcznik żeby wchłonął wilgoć, zostawiamy na 5 minut. Ręcznik wyjmujemy, mieszamy i odstawiamy jeszcze na 10 minut.

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


× cztery = 24