Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Turecka kuchnia - przepis na musakę | Turecka Kuchnia

Turecka musaka z bakłażanem


3 listopada 2014
Turecka kuchnia - przepis na musakę

Musaka to danie znane nie tylko w tureckiej kuchni. Równie popularna jest w Grecji i Bułgarii, co kraj to inna wersja. Turecka musaka jest bez sosu beszamelowego i nie jest zapiekana. Bakłażana możemy zastąpić ziemniakami.

 

 

Musaka - składniki

Musaka z bakłażanem – składniki:
- 4 bakłażany
- 400 gr mielonej cielęciny
- 2 cebule
- 0,5 l bulionu
- łyżka masła
- pęczek świeżej pietruszki
- sól, pieprz, yeni bahar, kmin
- 2 szklanki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka pasty paprykowej
- 3 łyżki pasty pomidorowej

Bakłażana kroimy na plastry

Bakłażana kroimy na 2-3cm plastry, solimy i odstawiamy na pół godziny.

 

Cebulę kroimy w kostkę

Cebulę kroimy w kostkę.

 

20141030_140134

Na patelni rozgrzewamy masło z odrobiną oleju.

 

20141030_140509

Na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy do zeszklenia.

 

20141030_141043

Podsmażamy mięso mielone.

 

20141030_142406

Dodajemy pastę pomidorową , po 4 minutach dodajemy jeszcze pastę paprykową, mieszamy i dolewamy bulionu.

 

20141030_143609

Dodajemy przyprawy: kmin rzymski, yeni bahar, soli i pieprzu. Gotujemy pół godziny

 

20141030_155433

Bakłażana podsmażamy na oleju z obu stron, wykładamy na ręcznik papierowy i odsączamy.

 

20141030_164711

Bakłażana wykładamy na mięso, posypujemy pokrojoną pietruszka, gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.

 

20141031_144755

Musakę podajemy z ryżem lub kaszą. Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


5 + siedem =