Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Tahinli Kurabiye ciasteczka z pastą sezamową | Turecka Kuchnia

Tahinli Kurabiye


30 listopada 2013
Tahinli-Cevizli-Kurabiye1

Tahinli Kurabiye czyli ciasteczka z moją ulubioną pastą sezamową. W Polsce Tahini jest wciąż mało popularne, cały czas słyszę pytania do czego właściwie można użyć pasty sezamowej. Dzisiaj proponuję Wam przepis na pyszne ciasteczka.

 

 

Składniki:

1 szklanka tahini

1,5 szklanki cukru

1 szklanka orzechów (włoskich, pistacjowych)

1 szklanka oleju

4 szklanki mąki

1 łyżka proszku do pieczenia

cukier puder do posypania

 

Przygotowanie:

Do miski wlać tahini, olej, wsypać cukier i wszystko razem wymieszać. Następnie powoli dodawać mąkę i proszek do pieczenia, całość mieszać mikserem na wolnych obrotach. Na koniec dodać rozdrobnione orzechy. Konsystencja ciasta nie może być klejąca, jeśli ciasto klei się do rąk dodać jeszcze mąki. Z ciasta formować kulki o wielkość orzecha włoskiego, wykładać na blachę posmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą kulkę trzeba spłaszczyć. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni do momentu, aż ciasteczka będą rumiane. Można posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego!

Kategoria: Desery, Nowości, Przepisy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


− jeden = 1