Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Ramazan w Turcji | Turecka Kuchnia

Świętowanie Ramazanu


7 lipca 2014
ramazani-serif

Świętowanie Ramazanu

Ramazan rozpoczyna się każdego dnia biciem w bęben, bębniarz zwany Ramazan davulcusu rozbudza zaspanych mieszkańców . Dzięki bębniarzowi każdy zdąży na czas zjeść i napić się na kolejny dzień postu.

Śniadania o świcie są skromniejsze jak kolacje, jednak są sycące i nie może na nich zabraknąć takich produktów jak mleko, jaja sadzone, pomidory, ogórki oraz börek z różnymi nadzieniami jak kartofle, mięso mielone lub warzywa.

Po całym dniu postu spragnieni i głodni czekają na kolację.
Zwyczajowo siada się do kolacji w gronie rodzinnym po zmierzchu, około kwadrans po zachodzie słońca. Najpierw słychać strzał armatni a zaraz po tym nawoływanie z minaretu, krótka modlitwa i można wreszcie zacząć kolacje. İftar czyli kolacja wygląda bardzo świątecznie, uroczyście. Kolacje rozpoczyna się od spożycia chociaż jednego daktyla. Daktyle zawierają wysoką zawartość witamin B, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, cynku i miedzi. Nie zawierają nawet grama tłuszczu ale posiadają ogromną zawartość cukru. Dzięki temu daktyle mają bardzo dużą wartość odżywczą i pozwalają na szybkie dostarczenie energii do organizmu. Do kolacji podaje się oliwki, pomidory, ogórki, warzywa, zupę, różne potrawy mięsne, salaty i oczywiście dodatki jak groch, marchew, ryż lub bulgur. Podaje się również ayran, jogurt, owocowe kompoty i desery jak sütlaç, güllaç oraz baklava.

W większości miast i miasteczek w czasie Ramazanu otwierane są ogromne namioty, w których częstuje się darmowymi wieczornymi posiłkami dla najuboższych mieszkańców. Posiłki te są często sponsorowane przez lokalne firmy.

Po kolacji chętnie wychodzi się na spacer, później jest krótka wizyta w meczecie aby wspólnie z radością pomodlić się. Odbywają się też spotkania znajomych w parkach, na promenadach lub na deptakach aby wypić wspólnie çay i do późna w nocy gawędzić.

Minarety meczetów, deptaki i wiele państwowych budynków rozświetla się kolorowymi lampkami , panuje uroczysta i radosna atmosfera.
Wszystkim Turkom i wyznawcom islamu na całym świecie życzymy przyjemnego Ramazanu.

Tunç Türksezer

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


7 − dwa =