Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Sütlaç ryż na mleku | Turecka Kuchnia

Sütlaç ryż na mleku


14 lutego 2017
Sutlac

Sütlaç czyli ryż na mleku, to lekki i pyszny turecki deser. Jest łatwy w przygotowaniu, wymaga jedynie cierpliwego mieszania.

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

1 litr mleka

3/4 szklanki cukru

3 łyżki ryżu baldo

1 cukier waniliowy

1,5 łyżki skrobi kukurydzianej

1 żółtko

1 łyżeczka cynamonu

 

Przygotowanie:

 

Ryż przepłukać w ciepłej wodzie kilkukrotnie.

 

Do garneczka wlewamy szklankę wody, wsypujemy ryż. Gotujemy tak długo, aż woda wyparuje. Ryż odstawiamy na bok.

 

Do garnka wlewamy mleko, gotujemy. Do ugotowanego mleka wsypujemy cukier, mieszamy, żeby cukier się rozpuścił.

Do mleka dodajemy ryż, gotujemy tak długo aż ryż będzie miękki.

 

W miseczce mieszamy żółtko z mlekiem i skrobią. Wlewamy do mleka z ryżem. Cały czas mieszamy, gotujemy tak długo aż Sütlaç zgęstnieje. Wyłączamy gaz, na koniec dodajemy cukier waniliowy, mieszamy.

 

Sütlaç przelewamy do miseczek, posypujemy cynamonem i odstawiamy na około godzinę.

 

 

 

 

Kategoria: Desery, Nowości, Przepisy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


6 + osiem =