Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Sos tzatziki wersja turecka | Turecka Kuchnia

Sos tzatziki


30 maja 2017
Sos tzatziki

Grillowane mięso wraz z wyrazistym sosem jogurtowo-ogórkowym idą w parze. Turecka wersja kultowego sosu tzatziki pasuje do wszystkich rodzajów mięs, do gotowanych i grillowanych warzyw, do ziemniaków w mundurkach, do sałaty.

 
 
 
 
 

Składniki:

300ml jogurtu naturalnego

0,5 ogórka

1 ząbek czosnku

1 łyżka suszonej mięty

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka octu jabłkowego

0,5 łyżeczki pieprzu

0,5 łyżeczki soli

 
 

Ogórka obieramy, ścieramy na tarce, wyciskamy. Jogurt mieszamy ze wszystkimi składnikami, na koniec dodajemy startego ogórka.

 
 

Sos tzatziki skrócona wersja

300 ml jogurtu

0,5 ogórka

1 łyżka oliwy z oliwek

0,5 opakowania przyprawy tzatziki

 

Ogórka ścieramy na tarce, dodajemy do jogurtu z oliwą, przyprawiamy przyprawą tzatziki.

 
 


Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


siedem + 1 =