Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Turecki sos haydari | Turecka Kuchnia

Sos haydari


8 lipca 2016
Sos haydari

Często pytacie co to są za sosy podawane w Turcji jako dodatek.

Dzisiaj rozwikłamy tą zagadkę.

Ten jasny sos to sos jogurtowy haydari. Ma łagodny smak, jest świetny do mięsa, warzyw, grilla.

 

 

 

 

 

Składniki:

300 ml gęstego jogurtu typu greckiego lub tureckiego

1 plaster sera feta krowiego

5 łyżek oliwy z oliwek

3 ząbki czosnku

0,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka suszonej mięty

1 pęczek koperku

1/3 łyżeczki kminu rzymskiego

 

Ser feta rozgniatamy widelcem, mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i oliwą z oliwek, dosypujemy sól, dodajemy jogurt i pozostałe składniki. Wszystko razem mieszamy, odstawiamy na pół godziny aby składniki się przegryzły.

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


osiem + 7 =