Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Simit turecki bajgiel | Turecka Kuchnia

Simit – turecki sposób na bajgle


3 sierpnia 2015
Simity z Turecki Sklep

Mój pierwszy simit spróbowałam oczywiście w Turcji,  w środku puszysty, delikatny, a z zewnątrz chrupiący, otoczony prażonym sezamem. Pyszności. Idealne na niedzielne śniadanie.

 

Składniki:

- 650 g mąki pszennej

- 1 łyżeczka soli

- 2 łyżki cukru

- 10 g suchych drożdży lub 24 g świeżych

- 100 ml mleka

- szklanka 200 ml letniej wody

- 1 jajko

- 2 łyżki oliwy

- 3/4 szklanki sezamu do obtoczenia simitów

 

Na syrop do posmarowania

- 1/4 szklanki wody

- 3 łyżki melasy winogronowej

 

Mąkę łączymy z suchymi drożdżami. Jeśli używacie świeżych pokruszcie je, posypcie łyżeczką cukru i zalejcie 1/3 szklanki letniego mleka, odstawcie na 20 minut w ciepłe miejsce. Kiedy wyrosną dodajcie do mąki.

 

Do mąki z drożdżami dodajemy resztę składników, mieszamy, w ostatniej kolejności dodajemy oliwę z oliwek. Wyrabiamy ciasto, niestety trochę czasu to zajmie – najlepiej zagońcie męża albo chłopaka bo mnie już ręka bolała. Jak ciasto będzie miękkie i elastyczne, przykryjcie je ściereczką i odstawcie na 1,5 godziny.

 

Teraz nie odpoczywamy ale prażymy sezam! Wsypcie na suchą patelnię i na małym ogniu prażcie, tylko mieszajcie cały czas bo inaczej się spali i będzie gorzki. Po 10 minutach powinien być gotowy.

Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na mniejsze części – wyjdzie nam około 15 bajgli. Z każdej części formujemy wałek, który składamy na pół i skręcamy wokół siebie. U mnie troszkę niekształtne wyszło, ale to dlatego, że dałam troszkę za mało mąki i strasznie mi się lepiło. Końce zlepiamy i mamy simit.

DSC_0124

 

Bajgle odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Powinny jeszcze chwilę poleżeć aż trochę urosną, ale zanim zrobicie bajgla z ostatniej części ciasta, to te pierwsze już będą wyrośnięte. Simity smarujemy wodą wymieszaną z melasą winogronową i suto posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i pieczemy przez około 25 minut lub do zezłocenia.

 

Gotowe! Afiyet olsun!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


× pięć = 5