Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Salep turecki napój | Turecka Kuchnia

Salep


20 stycznia 2017
WP_20151230_19_05_07_Pro__highres

Turcy mają swój sposób na jesienne i zimowe, chłodne wieczory, rozgrzewają się napojem ze storyczka zwanym salep.

 

To jeden z najstarszych napojów w Turcji, gorący, gęsty o niepowtarzalnym smaku, doprawiony cynamonem, wanilią, goździkami.

 

W czasach kiedy ceny kawy były horrendalne, salep zwany był kawą dla ubogich.

 

 

 

Przygotowanie:

1,5 łyżeczki salepu – do kupienia tutaj

250 ml mleka (lub wody)

 

Mleko wlewamy do rondelka, gotujemy. Do ciepłego mleka dodajemy salep, cały czas mieszamy aż konsystencja napoju stanie się gęstsza. Przelewamy do kubka, posypujemy odrobiną cynamonu.

 

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


+ 4 = dziewięć