Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Przewodnik po świecie tureckich przypraw | Turecka Kuchnia

Przewodnik po tureckich przyprawach


8 stycznia 2014
5119796-turcja-900-598

Kuchnia turecka jest niezwykle aromatyczna, Turcy kochają przyprawy i używają ich obficie. Aby przybliżyć Wam tą jakże trudną sztukę przyprawiania przygotowaliśmy dla Was mini przewodnik po świecie tureckich przypraw.

 

Dereotu (koperek) – dodawać do dań skrapianych oliwą z oliwek, sałatek, do dolma (mini gołąbki z liści winogron), przystawek z dodatkiem sosów jogurtowych, do sosów

 

Maydanoz (pietruszka) – do sałatek, dań mięsnych, zup, farszy do nadziewania warzyw, do dań rybnych

 

Çore Otu (czarny kmin) – do pieczenia, do chleba, do pide

 

Anason (anyż) – do pieczonego chleba, do sosów rybnych

 

Sarımsak (czosnek) – do dań mięsnych, rybnych, do sosów jogurtowych, do dań z warzyw, do marynat

Kırmızı Biber (pieprz cayenne lub grubo rozdrobniona papryka) – do dań mięsnych, z warzyw, do ryb, sosów. Przyprawa niezbędna w każdej tureckiej kuchni.

 

Yenibahar (ziele angielskie) – do wszystkich rodzajów dolma, do mięsa mielonego, do ryżu, do ciast owocowych

 

Tarçın (cynamon) – do deserów mlecznych, do wypieków, do deserów z orzechami i migdałami, do ciast owocowych, do kompotu

 

Defne Yaprağı (liść laurowy) – do marynat do mięs i ryb

 

Adaçayı (szałwia) – do dań z grzybami, do cielęciny

 

Kimyon (kmin) – do mięsa mielonego, do dań z ryżem

 

Nane (mięta) – do zup, dań z warzyw, do wszystkich rodzajów dolma, do koktajli

 

Kekik (tymianek) -  do mięsa z grilla, do marynowania mięs i ryb, do mięsa mielonego, kebaba, ziemniaków, ryb, drobiu

 

Sumak – do cebuli, do sałatek, do tureckiej pizzy lahmacun, do kebaba

 

Karanfil (goździki) – do mięsa, ryb, drobiu, kompotów owocowych, ciast

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


siedem + = 16