Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Tureckie placuszki z cukinii | Turecka Kuchnia

Placki z cukinii


14 maja 2015
placki z cukinii

Kabak mücver ve cacık czyli placki z cukinii. Przepis i zdjęcie od Pauliny Elif Jaworskiej. Dziękujemy za podzielenie się.

 

Składniki:

450 g cukinii

1 łyżeczka soli

8 łyżek posiekanej cebulki dymki

1 starta mała cebula

8 łyżek posiekanego koperku

4 łyżki posiekanej pietruszki

115 g sera feta

4 roztrzepane jajka

150 g mąki pszennej

sól i pieprz

oliwa

 

Ser feta i cebula można pominąć jak nie lubicie.

 

Sos: jogurt naturalny, sól, ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), koperek i trochę startego ogórka.

 

Przygotowanie:

Cukinię zetrzeć na tarce, posypać solą i odstawić do osączenia na 30 minut. Odcisnąć wodę i osuszyć papierowymi ręcznikami.

Przełożyć cukinię do miski, dodać cebulę dymkę, cebulę, koperek, natkę pietruszki, ser feta, jajka i mąkę. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, placki smażyć około 5-6 minut aż będą chrupkie i złociste. Wyjmować z patelni i osaczyć na papierowym ręczniczku, podawać na gorąco polane sosem.

 

Afiyet olsun!

Kategoria: Nowości, Przepisy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


9 × dwa =