Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Pikantny kurczak z warzywami | Turecka Kuchnia

Pikantny kurczak z warzywami


14 stycznia 2015
DSC_0037

Szybkie w przygotowaniu, sycące, rozgrzewające, lekkie danie z wykorzystaniem Biber Salçası. Przepis z magazynu „Logo” powstał do artykułu o pastach paprykowych.

 

Składniki:

- papryka zielona, czerwona i żółta

- pasta paprykowa łagodna 30 g

- cebula

- 1 ząbek czosnku

- papryczka chilli

- imbir

- pomidory koktajlowe 10 szt

- filet z kurczaka

- ryż

- bulion warzywny

- kurkuma, curry, kmin rzymski, cynamon, goździki, anyż, sól, pieprz, kolendra

- olej do smażenia

- 2 łyżki gęstej śmietany

- limonka

- cukier lub miód

 

Przygotowanie:

Ryż po opłukaniu gotujemy z dodatkiem cynamonu, goździków i anyżu.

Kurczaka i warzywa kroimy na kawałki.

Kurczaka podsmażamy na oleju, następnie dodajemy wszystkie warzywa.

Kurczaka z warzywami doprawiamy, dodajemy pastę paprykową, smażymy przez 1 minutę.

Dodajemy pół szklanki bulionu i mieszamy.

Na koniec dodajemy śmietanę i cukier lub miód.

 

Smacznego!

 

Produkty użyte do tej potrawy:

Pasta paprykowa łagodna

Pasta paprykowa łagodna

 

Ryż Baldo

Ryż Baldo

 

Curry

Curry

Kmin rzymski

Kmin rzymski

 

Kurkuma

Kurkuma

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


+ 9 = jedenaście