Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Tureckie pierożki mantı | Turecka Kuchnia

Pierożki mantı


22 października 2014
Mantı - tureckie pierożki

Tureckie pierożki – Mantı – przypominają nasze uszka, nadziewane farszem mięsnym, serwowane z sosem jogurtowo-czosnkowym. 

 

Ciasto:

mąka

woda

jajko

sól

odrobina oleju

 

Farsz:

mięso mielone wołowe

cebula

sól

pieprz

pietruszka

 

Sos jogurtowy:

jogurt

ząbek czosnku

odrobina wody

sól

 

Przyprawy do posypania:

mięta suszona

papryka pul biber

roztopione masło

 

 

Na stolnicę sypiemy mąkę, dodajemy wodę, jajko, sól i olej, wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy na bok.

Mięso mielone mieszamy z posiekaną cebulą, pietruszką, doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto wałkujemy, kroimy na kwadraty, na każdy kwadrat kładziemy odrobinę farszu i sklejamy.

Mantı gotujemy w osolonej wodzie, około 5 minut.

Jogurt mieszamy z wodą, czosnkiem, doprawiamy solą. Tak przygotowanym sosem polewamy przestudzone pierożki.

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy miętę i pul biber. Wyłączamy ogień, mieszamy aby się nie spaliło. Takim masłem delikatnie polewamy danie z wierzchu.

 

A tutaj filmik pokazujący jak moja teściowa przygotowuje mantı

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


− 4 = zero