Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Pasta paprykowo-orzechowa | Turecka Kuchnia

Pasta paprykowo-orzechowa


16 stycznia 2015
ACIKO PASTA

Acuka zwana także Aciko lub Muhammara to gęsta, aromatyczna pasta,  w Turcji często podawana na śniadanie.  Acuka jest robiona z pasty paprykowej i orzechów, doskonała na kanapki.

 

Składniki: orzechy - bułka tarta - przyprawa aciko - pul biber - kmin rzymski - tymianek, - papryka czerwona słodka - ząbek czosnku - olej orzechowy, jeśli nie mamy to słonecznikowy

Składniki:
- pasta paprykowa,
- orzechy,
- bułka tarta,
- przyprawa aciko,
- pul biber,
- kmin rzymski,
- tymianek,
- papryka czerwona słodka,
- ząbek czosnku,
- olej orzechowy, jeśli nie mamy to słonecznikowy

 

Przygotowanie:

Do miski wrzucamy zmielone orzechy, odrobinę bułki tartej, przyprawy, zmiażdżony ząbek czosnku oraz pastę paprykową, dolewamy oleju i mieszamy, konsystencja musi być gęsta.

 

A tutaj filmik jak pastę robi moja teściowa.

Kategoria: Nowości, Przepisy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


5 + cztery =