Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Naleśniki pachnące chałwą | Turecka Kuchnia

Naleśniki z pastą chałwową


2 sierpnia 2016
naleśniki z pastą chałwową

Kocham naleśniki, mogłabym je jeść codziennie. Wersja z winogronową pastą chałwową szczególnie do mnie przemawia. Przepis powstał we współpracy z Gosią z bloga Gotowanie i blogowanie

 

 

Aromatyczne i pachnące chałwą naleśniki – delikatnie kakaowe, lekko słodkie. Dzięki dodatkowi tahini z winogronem, czyli pasty sezamowej z dodatkiem melasy winogronowej, naleśniki mają mocny, wyczuwalny posmak chałwy.

 

 

 

 

 

Co potrzebujesz:
250ml mleka
100ml wody mineralnej gazowanej
150g mąki pszennej
2 jajka
1 łyżka kakao
3 łyżki pasty chałwowej z winogronem  + 1 łyżka do polania
szczypta soli

 

Przygotowanie
Naleśniki zrobisz błyskawicznie, wystarczy do miski wlać mleko dodać mąkę, jajka, kakao, astę chałwową i szczyptę soli. Całość miksujemy przez 3 minuty. Gotowe ciasto odstawiamy na godzinę. Po tym czasie do ciasta dolewamy wodę gazowaną i miksujemy do połączenia składników.

Naleśniki smażymy na delikatnie natłuszczonej patelni, na małym ogniu.

Gotowe naleśniki zwijamy w rulon, podajemy polane łyżką pasty chałwowej.

 

naleśniki z pastą chałwową 1

naleśniki z pastą chałwową 2

Kategoria: Desery, Nowości, Przepisy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


× 7 = pięćdziesiąt sześć