Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Lokma Tatlısı - tureckie paczki | Turecka Kuchnia

Lokma Tatlısı


27 lutego 2014
lokma

Dzisiaj jest tłusty czwartek, obowiązkowo trzeba zjeść przynajmniej 1 pączka. Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie podali Wam przepisu na lokma – czyli takie tureckie pączki. Lokma są bardzo malutkie, idealne na jeden gryz i oczywiście strasznie słodkie.

 

 

 

 

 

Składniki:

200 ml letniej wody

2 szklanki mąki

4 łyżki oleju

2 szklanki oleju do smażenia

1 jajko

1 łyżka suszonych drożdży

1 łyżka cukru pudru

szczypta soli

 

Na syrop

2,5 szklanki wody

2 szklanki cukru

pół szklanki miodu

sok z cytryny

 

Przygotowanie

Syrop. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, miód i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu ok 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto. Wszystkie składniki wrzucić do miski, ugnieść ciasto lub żeby było szybciej wymieszać mikserem i zostawić do wyrośnięcia.  Do rondelka wlać olej. Na rozgrzany olej wrzucać kawałki ciasta. Albo odrywamy małą kulkę albo nakładamy porcję łyżką namoczoną w oleju, żeby ciasto się nie kleiło. Smażyć aż będą rumiane. Po wyjęciu z rondelka wrzucamy od razu do ostudzonego syropu, żeby nim nasiąkły.

 

Smacznego!

Kategoria: Desery, Nowości

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


+ trzy = 6