Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Limonlu ıslak kek czyli tureckie ciasto cytrynowe | Turecka Kuchnia

Limonlu ıslak kek


19 grudnia 2013
cytrynowe 001

Limonlu ıslak kek to bardzo popularne w Turcji ciasto cytrynowe. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu, każdy sobie z nim poradzi. Ciasto jest delikatne, lekko wilgotne, na jednym kawałku z pewnością nie poprzestaniecie.

 

Składniki:

3 jajka

150 g cukru

150 ml oliwy z oliwek

150 ml jogurtu

100 g grysiku, kaszy mannej

100 g mąki

Skórka z jednej cytryny

1 proszek do pieczenia

100 ml wody

4 łyżki cukru

Sok z 1 cytryny

 

Przygotowanie:

Wodę, sok z cytryny i 4 łyżki cukru zagotować razem  w garneczku na małym ogniu. Zostawić do ostudzenia. Do miski wbić jajka dodać 150 gr cukru i razem utrzeć mikserem. Oliwę z oliwek, jogurt, grysik, mąkę i proszek do pieczenia dodać do utartych jajek, wymieszać razem. Na koniec dodać startą skórkę z cytryny.

Ciasto przelać na blaszkę, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.

Jak ciasto się upiecze należy ponakłuwać je w kilku miejscach widelcem i skropić wcześniej ugotowanym syropem cytrynowym. Poczekać aż ostygnie i gotowe!

 

Smacznego

Kategoria: Desery, Nowości

Komentarze:

  1. Tatiana pisze:

    Ciasto wygląda smakowicie. Jutro wypróbuję przepis. Pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


pięć − 3 =