Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Kurczak z cieciorką | Turecka Kuchnia

Kurczak z cieciorką


21 marca 2017
kurczak z cieciorką

Cieciorka to nie tylko hummus. Możemy ją dodawać do wielu dań, jak różnego rodzaju sałatki. Dzisiaj mamy przepis na tureckie danie nohutlu tavuk – czyli kurczak z cieciorką.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

400 g cieciorki

2 nóżki z kurczaka (lub 2 filety)

1 przetarty pomidor

1 łyżka pasty paprykowej

1 cebula

2 szklanki rosołu

sól i pieprz

2 łyżki masła

 

Przygotowanie:

W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Chwilę podsmażamy, do zeszklenia. Do cebuli dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, smażymy około 10 minut. Dodajemy startego pomidora. Pastę paprykową rozrabiamy z gorącą wodą, dodajemy do dania. Po chwili dolewamy bulion, gotujemy na małym ogniu kolejne 10 minut.

 

Na koniec dodajemy odsączoną cieciorkę, wszystko razem gotujemy jeszcze 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem.

 

 

Kurczaka z cieciorką podajemy z kaszą bulgur albo ryżem.

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


× dwa = 6