Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Kurczak w paście sezamowej | Turecka Kuchnia

Kurczak w paście sezamowej


20 kwietnia 2017
Kurczak w paście sezamowej

Tahinli tavuk to połączenie kilku smaków, delikatnego kurczaka, kwaśnego granatu i słodkiego syropu winogronowego. Danie robi się błyskawicznie, aż ciężko uwierzyć, że coś tak pysznego powstało w kilka minut. Sprawdźcie sami.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

2 piersi z kurczaka

1 pęczek pietruszki

2 ząbki czosnku

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki pieprzu

0,5 łyżeczki oregano

0,5 łyżeczki curry

2 łyżki pasty sezamowej

2 łyżki syropu z winogron

3 łyżki melasy z owocu granatu

3 łyżki octu jabłkowego

3 łyżki oliwy z oliwek

 

 

Przygotowanie:

Czosnek przepuszczamy na prasce, podsmażamy na oliwie z oliwek. Kiedy czosnek się podsmażymy dodajemy pokrojonego fileta z kurczaka. Obsmażamy z każdej strony. Dodajemy sól, pieprz, oregano i curry.

 

W miseczce przygotowujemy sos, mieszamy melasę z winogron, melasę z granatu i pastę sezamową. Mieszamy razem i dodajemy do kurczaka.

Całość dusimy 6-7 minut. Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.

Podajemy z dodatkiem ryżu.

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


9 × = siedemdziesiąt dwa