Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Kunefe z owocowym farszem z jabłek | Turecka Kuchnia

Kunefe z polską nutą :)


13 lutego 2014
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przepis na kűnefe został trochę zmodyfikowany do polskich warunków i smaków. Do środka dodałam jabłka ze słoika takie jak na szarlotkę. Muszę szczerze przyznać, że wyszło przepyszne.

 

 

Składniki:

1 kg ciasta kadayıf ( tzw. włosy anielskie)

500 gr jabłek w słoiku

500 gr masła

380 g cukru

450 ml wody

sok z połowy cytryny

50 ml wody różanej

Przygotowanie:

Na metalową blaszkę wykładamy ciasto kadayıf skrapiamy roztopionym masłem. Blaszkę stawiamy na mały ogień i dokładnie razem mieszamy, żeby masło dobrze się wchłonęło. Blachę zdejmujemy z ognia. Ciasto dzielimy na 2 części.

1 część ciasta przekładamy na wysmarowaną masłem blachę, rozprowadzamy po całej powierzchni i porządnie dociskamy. Na sam środek ciasta wykładamy jabłka. Drugą część ciasta kładziemy na owocowy farsz, dociskamy. Kűnefe pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.

 

Syrop

Cukier wsypać do wody, gotować przez 10 minut. Po tym czasie dodać soku z cytryny i wody różanej, gotować jeszcze przez 2 minuty.

Gorącym syropem zalewamy kűnefe, podajemy na gorąco.

 

Smacznego!!

Kategoria: Desery, Nowości, Przepisy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


× cztery = 28