Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Kotleciki z kaszy bulgur | Turecka Kuchnia

Kotleciki z kaszy bulgur


23 czerwca 2016
DSCF3651

Na kaszę bulgur mamy swój sprawdzony przepis i zawsze robimy ją tak samo, gotowana z rosołkiem z dodatkiem pasty paprykowej. I według nas to był jedyny i słuszny sposób przygotowania. Dzięki współpracy z Dianą z fantastycznego bloga Di gotuje kasza bulgur zyskała nową, świeżą wersję. Spróbujcie kotlecików z kaszy!

 

 

 

 

 

Składniki:
Kotlety:
1 szklanka kaszy bulgur
1 jajko
1 łyżka skrobi kukurydzianej (płaska)
1 łyżka bułki tartej (płaska)
4 łyki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/4 łyżeczki chili w proszku (lub papryki ostrej)
1/4 łyżeczki papryki słodkiej
2-3 szczypty gałki muszkatołowej
sól, pieprz

 

Dodatkowo:
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia

 

Dip:
4 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego)
1/2 łyżeczki melasy z granatu
sól, pieprz

 

 

Ugotować (*) kaszę bulgur.
Do ostudzonej kaszy dodać jajko, skrobię kukurydzianą, bułkę tartą, natkę pietruszki oraz pozostałe składniki.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. (Masa powinna być dość zwarta i nierozpadająca się.)
Z masy uformować (można lekko zwilżyć dłonie) niewielkie (okrągłe) kotlety, które następnie należy obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć (na rozgrzanym oleju) z obu stron. (Kotleciki powinny być zarumienione.)
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu – na ręczniku kuchennym.

W międzyczasie przygotować dip.
Jogurt wymieszać z melasą i doprawić solą z pieprzem.

(*) Kaszę wsypać do wrzącej i osolonej wody wg proporcji: 1 szklanka gruboziarnistej kaszy – 2 szklanki wody,
Całość zamieszać i gotować 6-8 minut,
Bulgur należy gotować pod przykryciem – z lekko uchyloną pokrywką.

 

DSCF3650

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


5 × dziewięć =