Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Kasza bulgur z okrą | Turecka Kuchnia

Kasza Bulgur z okrą i pomidorami


31 stycznia 2014
154_2143

Bulgur z okrą

Składniki:

Na Bulgur

2,5 szklanki kaszy z makaronem  Şehriyeli Pilavlik

2,5 szklanki rosołu

 

Na Okrę

puszka okry

200 g mięsa mielonego

2 pomidory

cebula

2 szklanki bulionu

sok z cytryny

przyprawy: pieprz, sól, yeni bahar- ziele angielskie

 

Pomidory w sosie balsamiko

2 pomidory

szczypiorek

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki octu balsamiko

Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Kaszę myjemy, odcedzamy przez sitko. Gotujemy w bulionie na małym ogniu ok 15 min, mieszamy od czasu do czasu, następnie zostawiamy na ok 10 minut aż napęcznieje.

 

Mięso mielone doprawić do smaku, cebulę bardzo drobno posiekać. Mięso z cebulą podsmażyć na patelni. Pomidory obrane ze skórki drobno posiekać albo zetrzeć na tarce, podsmażyć. Wszystko przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować ok. 15 min. Okrę delikatnie przepłukać, zmyć śliską powłokę, dodać do reszty gotowanych składników. Wlać sok wyciśnięty z połowy cytryny, gotować jeszcze ok 20 min.

 

Oliwę z oliwek wymieszać z octem balsamiko, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany szczypiorek.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w grubsze plastry i zalać sosem.

 

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


7 + jeden =