Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Kabak Sefası czyli nadziewana cukinia | Turecka Kuchnia

Kabak Sefası


27 listopada 2013
cukinia 001

W Turcji warzywa spożywane są pod każdą postacią i w dużych ilościach. Szczególnie popularne są bakłażan, cukinia i papryka. Dzisiaj mamy dla Was przepis na pyszne Kabak Sefası.

 

Składniki;

4 średnie cukinie

100 g ryżu Baldo

2 pomidory

50 g grochu

1 cebula

100 ml oleju roślinnego

pęczek koperku

sól

250 ml wody

pieprz

 

Przygotowanie;

Ryż umyć i odcedzić.

Cebulę drobno posiekać i lekko poddusić na oleju. Ryż i groch wymieszać, posolić, dodać do cebuli i razem dusić. Pomidory obrać ze skórki, pokroić i dodać do już duszonych składników. Wszystko zalać połową szklanki wody, gotować dopóki woda nie odparuje. Ostudzić.

Cukinie przekroić na pół, wydrążyć środek. Na spód cukinii dać posiekany koperek, posypać pieprzem do smaku. Na to wyłożyć farsz z ryżu, grochu i cebuli. Cukinie przełożyć do szerokiego garnka, zalać dwoma szklankami wody, przykryć pokrywką. Gotować 20 minut.

Serwować na zimno lub ciepło, ozdobić koperkiem.

 

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


pięć − 5 =