Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Nadziewana cukinia - kabak dolması | Turecka Kuchnia

Kabak dolması – faszerowana cukinia


14 listopada 2014
Nadziewana cukinia

W Turcji popularne są dolma – czyli dania faszerowane. Turcy faszerują wszystko, liście winogron, bakłażany, pomidory, paprykę, cebulę itd. Dzisiaj robimy Kabak dolması czyli faszerowaną cukinię.

 

20141101_154709

Składniki:
5 małych cukinii
200g mięsa mielonego
0,5 szklanki ryżu
1 cebula
sól
pieprz
kmin
ziele angielskie – yeni bahar
0,5 L bulionu lub wody
0,5 pęczka koperku
1 łyżka masła

Z cukinii wydrążamy miąższ.

Z cukinii wydrążamy miąższ.

 

Do miski wrzucamy mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, ryż, przyprawy, posiekany koperek. Wymieszać razem i odstawić na 20 minut.

Do miski wrzucamy mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, ryż, przyprawy, posiekany koperek. Wymieszać razem i odstawić na 20 minut.

 

Cukinię nadziewamy farszem, jednak nie do pełna.

Cukinię nadziewamy farszem. Farszu nie ugniatamy, ryż w trakcie gotowania napęcznieje.

 

W garnku rozpuszczamy masło, wlewamy bulion, układamy cukinie. Na każdej cukinii układamy koperek. Gotujemy 40 minut.

W garnku rozpuszczamy masło, wlewamy bulion, układamy cukinie. Na każdej cukinii układamy koperek. Gotujemy 40 minut.

 

Nadziewana cukinia

Gotową cukinię polewamy sosem jogurtowym. Smacznego!

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


6 + siedem =