Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Iskender kebab | Turecka Kuchnia

Iskender Kebab


24 lipca 2015
iskender kebab

İskender Kebap jest jedną z najsłynniejszych odmian kebaba i najbardziej lubianych. Bo czy jest coś smaczniejszego od pide obłożonej kawałkami wyśmienitej grillowanej cielęciny, wszystko w akompaniamencie sosu jogurtowego i pomidorowego a na koniec polane masełkiem. Do tego jeszcze grillowana papryka i pomidory. Pyszne. Tylko co zrobić jeśli nie wybieracie się do Turcji na wakacje i nie ma szans spróbowania oryginalnej wersji? Przychodzimy z pomocą i mamy dla Was przepis na domową wersję İskender Kebap.

 

1. Wersja z gotowym kebabem Döner

Składniki:

1 porcja pakowanego kebaba Döner,

2 małe pide,

4 łyżki masła,

2 łyżki pasty pomidorowej,

200g jogurtu,

2 zielone papryki sivri biber, jeśli nie macie to może być zwykła zielona

1 pomidor,

łyżeczka soli,

0,5 łyżeczki pieprzu,

2 szklanki wody,

 

Mięso podpiekamy w piekarniku w 130 stopniach przez 10 minut.

W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Masło roztapiamy w rondelku. Do roztopionego masła dodajemy pastę pomidorową, pieprz i sól. Dolewamy wody, mieszamy. Gotujemy chwilę razem.

Pide smarujemy jogurtem.  Podsmażamy z dwóch stron na patelni.

Paprykę i pomidora kroimy na kawałki. Grillujemy na patelni.

Sos pomidorowy wkładamy na kilka minut do piekarnika.

Pide kroimy w kostkę. Przekładamy na talerz. Polewamy sosem pomidorowym, na to kładziemy Döner.

Na talerzu układamy grillowane papryczki i pomidory.

Polewamy roztopionym masłem.

 iskender kebab

 

2. Wersja trudniejsza, sami robimy Döner

Składniki:

1 kg cielęciny najlepiej antrykot, w plastrach

1 kg mielonej cielęciny

2 cebule

2 łyżki jogurtu

oliwa z oliwek

 

Na tarce ścieramy 1 cebulę, dodajemy jogurt i oliwę z oliwek. Doprawiamy oregano, słodką papryką, pieprzem. Mieszamy wszystko razem.

Plastry cielęciny marynujemy w otrzymanym sosie. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin.

 

Tarkujemy pozostałą cebulę, dodajemy mięso mielone, pieprz, mieszamy. Ostawiamy na 3-4 godziny do lodówki.

 

Na blat rozkładamy folię spożywczą, układamy płat cielęciny, na to mięso mielone. W taki sposób układamy 4-5 warstw. Zawijamy wszystko w ciasny rulon za pomocą folii spożywczej. Końcówki związujemy. Robimy tak samo z pozostałym mięsem. Rulony wkładamy do zamrażarki na 1-2 godziny.

 

Wyciągamy mięso z zamrażarki, odwijamy z folii i kroimy na plastry 2-3 mm.

döner

 

Na patelni roztapiamy masło, gaz ustawiamy na duży płomień, podsmażamy döner z dwóch stron przez chwilę. Wrzucamy porcjami po kilka plasterków.

 

Można podawać z ryżem, frytkami, pide.

Afiyet olsun!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


cztery − 2 =