Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Gözleme turecki placek | Turecka Kuchnia

Gözleme turecki placek


25 czerwca 2015
gozleme

W tureckiej kuchni Gözleme jest tradycyjnym daniem, nieco przypomina nasze naleśniki. Placek powstaje z ciasta yufka wypełnionego farszem. A farsz może być naprawdę różnorodny: biały ser z natką pietruszki, ziemniaczany albo z mięsa mielonego. Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.

 

Przepis na ciasto:

3 szklanki mąki

1 szklanki wody

Drożdże suche – 1 opakowanie

Sól

 

 

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Do miski wsypujemy mąkę, wodę wymieszaną z drożdżami, odrobinę soli. Ugniatamy tak długo aż przestanie się kleić. Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 6-8 części, które formujemy w kulki, każdą kulkę rozwałkowujemy na cieniutkie placki.

20140426_100207

Farsz nakładamy na połówkę ciasta, drugą połówką przykrywamy. Na  patelni rozgrzewamy olej, smażymy  z dwóch stron.

 20140426_100123

Oczywiście możecie użyć gotowego ciasta yufka. Pamiętajcie tylko żeby ciasto posmarować z dwóch stron wodą wymieszaną z olejem i przykryć wilgotną szmatką.

 

Farsz z sera

4 porcje ciasta

250 g sera krowiego

Pół pęczka natki pietruszki

Pół łyżeczki pul biber lub czarnego pieprzu

Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przyprawy. Mieszamy razem.

 

Farsz ziemniaczany

3 ugotowane ziemniaki

1 cebula

1 duża łyżka słodkiej papryki

Szczypta soli

 

Pokrojoną cebulę podsmażamy na patelni, dodajemy  rozgniecione ziemniaki, doprawiamy solą i papryka, mieszamy, podsmażamy 2 minuty. Odstawiamy do wystudzenia.

 

 

Farsz z mięsa mielonego

1 cebula

250 g mięsa mielonego wołowego lub cielęcego

Pietruszka

Sól, pieprz

 

Drobno posiekaną cebulę podsmażamy, dodajemy mięso mielone. Razem podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.

 

A to nagrałam dla Was na wakacjach

 

Użyte produkty:

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


sześć + = 8