Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Fava jest pastą z bobu | Turecka Kuchnia

Fava – pasta z bobu


21 października 2014
Turecka fava

Turecka kuchnia jest królestwem meze, czyli przystawek. Fava jest jedną z nich, smakuje wyśmienicie do rakı lub do obiadu jako alternatywa ziemniaków.

 

 

Składniki:

500g bobu

cebula

cytryna

pęczek koperku

kilka gałązek natki pietruszki

łyżeczka cukru

pul biber

pół szklanki oliwy z oliwek

 

Przygotowanie:

Bób namaczamy na noc. Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa: cebulę, pietruszkę i połowę koperku. Zalewamy 4 szklankami wody, dodajemy bób, sok z cytryny, sól i cukier. Gotujemy tak długo, aż warzywa się rozgotują. Pastę warzywną studzimy, dolewamy oliwę z oliwek, przyprawiamy pul biberem i dokładnie miksujemy blenderem. Dodajemy drugą połowę posiekanego koperku i przekładamy do salaterki lub miseczki polewamy lekko oliwą z oliwek. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu kroimy, podajemy na zimno.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


− 6 = trzy