Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Etli türlü turecki gulasz | Turecka Kuchnia

Etli türlü – turecki gulasz


7 stycznia 2015
20141112_194140

Etli türlü czyli turecki gulasz. Turecka kuchnia bazuje na świeżych warzywach, nie mogło ich zabraknąć także w gulaszu. Etli türlü podajemy ze świeżą surówką z sałaty, pomidorów, ogórków i serem owczym. Do tego obowiązkowo pilav z rodzynkami korynckimi lub kasza bulgur.

Składniki: - 500 g cielęciny pokrojonej jak na gulasz - 1 bakłażan - 1 cukinia - 100 gr zielonej fasolki - 100 gr groszku - 2 małe marchewki - 1 cebula - pasta pomidorowa albo 1 drobno posiekany pomidor - sól, pieprz - 1 łyżka pasty paprykowej - szczypta cukru - 500 ml bulionu lub wody - łyżka masła - 2 łyżki oliwy z oliwek

Składniki:
- 500 g cielęciny pokrojonej jak na gulasz
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 100 gr zielonej fasolki
- 100 gr groszku
- 2 małe marchewki
- 1 cebula
- pasta pomidorowa albo 1 drobno posiekany pomidor
- sól, pieprz
- 1 łyżka pasty paprykowej
- szczypta cukru
- 500 ml bulionu lub wody
- łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Bakłażana obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do osolonej wody i odstawiamy na pół godziny

Bakłażana obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do osolonej wody i odstawiamy na pół godziny.

 

Cebulę drobno siekamy, marchewkę i cukinie kroimy w kostkę

Cebulę drobno siekamy, marchewkę i cukinie kroimy w kostkę.

 

20141112_144517

Na patelni rozpuszczamy masło, oliwę i następnie wrzucamy opłukane wcześniej mięso. Mięso smażymy do momentu aż wypuści wodę. Dodajemy posiekaną cebulę, smażymy razem 5 minut.

 

Dodajemy pastę paprykową, mieszamy i gotujemy do 2 minut. Następnie dodajemy pastę pomidorową (lub pokrojonego pomidora) i gotujemy kolejną minutę.

Dodajemy pastę paprykową, mieszamy i gotujemy do 2 minut. Następnie dodajemy pastę pomidorową (lub pokrojonego pomidora) i gotujemy kolejną minutę.

 

Do mięsa dodajemy marchewkę, fasolkę, bakłażana, cukinię, groszek. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano. Wlewamy bulion. Gotujemy pod przykryciem około 1 godziny.

Do mięsa dodajemy marchewkę, fasolkę, bakłażana, cukinię, groszek. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano. Wlewamy bulion. Gotujemy pod przykryciem około 1 godziny.

 

20141112_194140

Etli türlü gotowe. Smacznego!

 

 

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


− dwa = 2