Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Makroudh - arabskie ciasteczka daktylowe | Turecka Kuchnia

Daktylowe ciasteczka


9 kwietnia 2014
123065073.IQ66nrJ8

Przepis na arabskie daktylowe ciasteczka makroudh:

 

Ciasto:
0,5 kg mąki

szczypta soli
15 g drożdży
160 ml oleju kukurydzianego lub roztopionego masła
1/2 łyżeczki mahlepu

100 ml wody pomarańczowej

Nadzienie:
500g daktyli
60 ml oleju kukurydzianego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta goździków

 

Do obtoczenia:
200g sezamu

 

Przygotowanie:

Kruszymy drożdże i mieszamy z mąką i przyprawami, dolewamy olej kukurydziany lub masło, wszystko razem mieszamy. Na koniec wolno dolewamy wodę pomarańczową, wyrabiamy ciasto do uzyskania luźnej i gładkiej konsystencji. Odstawiamy do wyrośnięcia.

 

Daktyle należy wypestkować i zmielić. Do masy daktylowej dodajemy przyprawy, olej i razem mieszamy.

 

Ciasto i masę daktylową dzielimy na 4 porcje.

 

Blat wysypujemy sezamem, kładziemy porcję ciasta, rozpłaszczamy na długi, wąski prostokąt. Kładziemy przez środek nadzienie, zawijamy, tak żeby masa daktylowa była w środku ciasta. Taki prostokąt jeszcze delikatnie rozpłaszczamy i kroimy na kawałki ok 2 cm (podobnie jak kopytka) i obtaczamy w sezamie.

 

Pieczemy ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Można także smażyć w głębokim oleju.

Kategoria: Desery, Nowości

Komentarze:

  1. […] Opcja „zrób to sam”: aromatyczne pierniki, które udekorujemy lukrem, stylizując wzór np. na indyjskie, arabskie albo tureckie wzory. Zamiast pierników możemy też upiec arabskie lub tureckie ciasteczka migdałowe lub daktylowe makroudh (np. jak w przepisie tutaj). […]

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


siedem × = 35