Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Wegetariańskie klopsiki çiğ köfte | Turecka Kuchnia

Çiğ Köfte wegetariańskie


23 marca 2016
Cig kofte

Çiğ köfte w wersji oryginalnej robione są z surowego mięsa i kaszy bulgur. My robimy wersję wegetariańską. Çiğ köfte powinny być ostre, podawane z chrupiącą sałatą i sokiem z cytryny, które łagodzą ostry smak.

Niezbędne są silne ręce, przygotuj się na żmudne ugniatanie.

 

 

 

 

 

 

Składniki:
1 szklanki kaszy bulgur köftelik
1 szklanka soczewicy
szczypiorek
pietruszka
cebula
sól
pieprz
kmin
słodka papryka mielona
pul biber
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka pasty paprykowej

 

Przygotowanie:

Soczewicę zalewamy 3 szklankami wody, gotujemy. Jak się ugotuje zestawiamy z gazu, dodajemy bulgur, mieszamy odstawiamy na pół godziny.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojoną cebulę, podsmażamy. Dodajemy pastę pomidorową, paprykową mieszamy, smażymy jeszcze około 5 minut.
Wszystko dodajemy do kaszy z soczewicą, przyprawiamy i teraz najtrudniejsze zadanie: ugniatamy.

…ugniatamy
….ugniatamy
Dodajemy posiekaną pietruszkę, szczypior, ugniatamy jeszcze przez chwilę. Z masy formujemy podłużne klopsiki. Podajemy z sałatą i cytryną do skropienia.

 

Afiyet olsun!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


3 + = siedem