Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Ciasteczka z mahlabem | Turecka Kuchnia

Ciasteczka z mahlabem


1 czerwca 2016
Ciasteczka z mahlabem

Dzisiaj przepis z zaprzyjaźnionego bloga Kulinaria – potrawy z różnych stron świata

 

 

Co o ciasteczkach mówią Ola i Paweł? Przeczytajcie sami:

 

Przepełnione magią arabskich osad i tajemniczą wonią przypraw dania kuchni bliskowschodniej urzekają nas – expatów niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Również arabskie wypieki i słodycze – przygotowywana w domu chałwa, ciasto daktylowe czy ciasteczka ma’amoul weszły na stałe do naszego menu. Część przepisów, które dostaliśmy od zaprzyjaźnionych Saudyjczyków, Pakistańczyków, Libańczyków i Omańczyków to receptury rodzinne – przechodzące z pokolenia na pokolenie. Ciasteczka z dodatkiem mahlabu po raz pierwszy jedliśmy w Al-Khobar, przywiózł je wówczas z Libanu nasz sąsiad – Naser.

 

 

 

Składniki - na około 35-40 małych ciasteczek:

  • 135 g miękkiego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • pół łyżeczki mahlabu
  • opcjonalnie duża szczypta cynamonu
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i mahlabem, Przesypać do blendera, dodać pokrojone w kostkę miękkie masło i miksować pulsacyjnie przez około 30-40, aż do uzyskania ziarnistej konsystencji.

Całość przesypać na stolnicę, zagnieść ciasto i podzielić na dwie trzy części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 3 mm podsypując nieco mąką, aby ciasto nie przyklejało się do wałka i stolnicy.

Wykrawać niewielkie ciasteczka (te które widzicie na zdjęcia nie przekraczają 3 cm średnicy)

Piec w temperaturze 180-200 stopni przez około 12-18 minut lub do lekkiego zrumienienia.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.

 

Smacznego!

 

 

A więcej zdjęć można obejrzeć tutaj Pustynny blog – z aparatem w kuchni i po świecie

 

 

Kategoria: Desery, Nowości, Przepisy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


8 − = cztery