Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Ciasteczka z konfiturą z czarnej morwy | Turecka Kuchnia

Ciasteczka z konfiturą z czarnej morwy


14 czerwca 2016
Ciasteczka z konfiturą z czarnej morwy

Ola z bloga Kulinaria – potrawy z różnych stron świata udostępniła nam kolejny smaczny przepis, tym  razem ciasteczka z konfiturą z czarnej morwy.

Morwa to roślina w Polsce prawie zapomniana i niedoceniana, choć bardzo smaczna i bogata w cenne dla zdrowia flawonoidy, minerały i witaminy (A, B1, B2, C).

Jej owoce – bardzo soczyste, o wyraźnym, słodkawo – kwaśnym smaku są dużo smaczniejsze, niż nieco mdłe owoce występującej w Polsce morwy białej.
Dlatego konfitura i dżem z morwy czarnej doskonale pasują jako dodatek do ciast, ciasteczek lodów i deserów.

 

 

Składniki ciastek
350 g mąki pszennej krupczatki (typ 450)
250 g masła
100 g drobnego cukru białego lub brązowego,
2 duże żółtka.
2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
kilka kropel ekstraktu lub aromatu waniliowego

Składniki na bezę:
2 duże białka
110-120 g cukru pudru
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
 
Do ozdobienia
konfitura z czarnej morwy
 
Przygotowanie ciasta
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać żółtka, śmietanę, pokrojone w drobną kostkę masło, a następnie szybko zagnieść i wyrobić jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć na około pół godziny do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki, schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm, wykroić ciasteczka o średnicy około 4-5 cm i ułożyć na macie silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

 
 

Przygotowanie bezy
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kiedy piana będzie już dość sztywna (nie będzie wypadała z misy miksera po odwróceniu jej dnem do góry), nie przerywając ubijania, stopniowo, po jednej łyżce dodawać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Gotową masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

 
 

Przygotowanie ciastek
Na ułożone na blasze ciasteczka wycisnąć bezę pozostawiając w środku każdego ciastka wolne miejsce o średnicy około półtora centymetra, a następnie nałożyć w nie konfiturę.
Piec w temperaturze 160-170 stopni z włączonym termoobiegiem przez około 20-30 minut.
Smacznego :)

DDC_4397-1a

Kategoria: Desery, Nowości, Przepisy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


8 − siedem =