Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Ciasteczka jęczmienne z tahini i czekoladą | Turecka Kuchnia

Ciasteczka jęczmienne z tahini i czekoladą


18 sierpnia 2016
Ciasteczka jęczmienne z tahini

Kolejny smakowity przepis dzięki współpracy z Dianą z bloga Di Gotuje
 

Tym razem chrupiące ciasteczka, połączenie smaku chałwy z czekoladą dało smakowity rezultat.

 
 
 
 
 
 

Składniki (około 18 sztuk)
100g masła
2-3 łyżki pasty tahini
100g cukru
1 szczypta soli
1 jajko
100g płatków jęczmiennych
60g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

 

Dodatkowo:
50g czekolady

 

Do miski wrzucamy masło, sól i cukier, mieszamy razem. Wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, płatki jęczmienne, proszek do pieczenia oraz sodę. Dalej mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę, delikatnie mieszamy.

 

Z ciasta formujemy kulki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy duże odstępy pomiędzy ciastkami.

 

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-18 minut.

 

Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

 

Ciasteczka jęczmienne z tahini

Ciasteczka jęczmienne z tahini

Kategoria: Desery, Nowości, Przepisy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


9 − sześć =