Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Bezglutenowe ciasteczka chałwowo-kokosowe | Turecka Kuchnia

Ciasteczka chałwowo-kokosowe bez glutenu


11 lipca 2016
ciasteczka chałwowo-kokosowe

Kolejny smakowity przepis, który powstał przy współpracy z Dianą z bloga Di gotuje. Tym razem wyczarowała przepyszne – takie kruche i delikatne ciasteczka z pasty sezamowej – Tahini.
Co więcej ciastka nie zawierają masła, ani jajek i są upieczone z mąki bez glutenu – dzięki czemu mogą być spożywane przez osoby będące na diecie wegańskiej oraz bezglutenowej.

 

 

 

 

Składniki:
1 szklanka mąki bezglutenowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki miodu (płynnego; płaskie)
5 łyżek pasty tahini
5 łyżek oleju kokosowego
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do obtaczania

 

Wszystkie składniki wrzuć do miski i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji (konsystencja miękkiej plasteliny).
Z ciasta formuj kulki o wielkości orzecha włoskiego.
Każdą kuleczkę obtocz w wiórkach kokosowych, lekko spłaszcz i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz około 10-12 minut w 175-180 stopniach.
Ciastka początkowo będą bardzo kruche i delikatne, ale później stwardnieją.

 

Ciastka chałwowo-kokosowe

Kategoria: Desery, Nowości, Przepisy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


9 + trzy =