Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Drożdżowe ciasto chałwowe | Turecka Kuchnia

Chałwowe ciasto drożdżowe


31 marca 2014
chałwowe ciasto drożdżowe

Przepis na chałwowe ciasto drożdżowe

 

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
100ml letniej wody
2,5 dag drożdży
5 dag cukru
5 dag miękkiego masła
1 jajko i 1 żółtko

 

Składniki na nadzienie:
150g chałwy do smarowania
300g tradycyjnej chałwy (smak dowolny)

 

Podane składniki wrzucamy do miski lub na stolnicę, wyrabiamy luźne ciasto, następnie dzielimy na 2 części i wałkujemy na cienkie duże prostokąty. Na każdym prostokącie rozsmarowujemy chałwę oraz dodatkowo posypujemy pokruszoną chałwą, całość zwijamy jak roladę, końce dokładnie zlepiamy. Następnie rulon przekrajamy wzdłuż na pół i zaplatamy jak chałkę. Ciasto przekładamy na blachę i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.

Piec w temp. 170-180 stopni około 25 minut.

 

Do środka można dać również dowolne bakalie, także mak czy co tam chcecie.

Kategoria: Desery, Nowości, Przepisy