Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Börek z ziemniakami | Turecka Kuchnia

Börek z ziemniakami


5 sierpnia 2014
DSC_0036
Składniki:
3 duże ugotowane ziemniaki
1 ugotowana marchewka
150 g groszku
1  filet z kurczaka – ugotowany
1 opakowanie ciasta yufka
1 i 1/3  szklanka oleju
1 jajko
jogurt naturalny
sól
ostra papryka w płatkach ( pul biber)
słodka czerwona papryka drobno mielona
czarnuszka i sezam do posypania
Przygotowanie
 Ziemniaki, marchewkę i fileta kroimy w drobną kostkę i dodajemy 1/3 oleju , doprawiamy ostrą czerwoną paprykę , czerwoną słodką paprykę i solą, wszystko razem mieszamy.
Jogurt mieszamy ze szklanką oleju tak aby powstał gładki sos.
Ciasto kroimy w prostokąty lub kwadraty, każdy kawałek smarujemy sosem jogurtowym i nakładamy farsz ( ok 1 łyżki stołowej) na środek i  zaginamy boki do środka.
Blachę smarujemy olejem i układamy na nią nasze börki. Każdy borek smarujemy żółtkiem z jajka i posypujemy czarnuszką i sezamem .
Pieczemy w temp. 160-180 C tak długo aż börek się przyrumieni.
Podajmy na ciepło  lub na zimno

 

Życzę smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


+ jeden = 10