Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Baklava z daktylami | Turecka Kuchnia

Baklava z daktylami


6 maja 2014
baklava z daktylami

Ciasto filo jest bardzo wszechstronne, możemy je nadziewać czym chcemy. Dzisiaj wariacja na temat tureckiej baklavy, bo do środka zamiast orzechów dałam masę daktylową.

 

 

Składniki:

opakowanie ciasta filo
150 g masła

 

Nadzienie
600 g daktyli

0,5 łyżeczki mahlepu

70 ml mleka

 

Syrop
0,3 l wody,
180 g cukru,
sok z cytryny lub pomarańczy

 

Z daktyli usuwamy pestki,  rozdrabniamy blenderem, dodajemy mleko i przyprawę mahlep, mieszamy razem.

 

Foremkę smarujemy stopionym masłem, na spód kładziemy płat ciasta, na to drugi arkusz, wierzch smarujemy sklarowanym masłem. Następnie układamy kolejną warstwę 2 arkuszy ciasta, smarujemy masło, na to kolejne 3-4 pogniecione arkusze (gnieciemy je jak papier spód baklavy będzie bardziej chrupiący) i znowu smarujemy masłem, przykrywamy kolejnym płatem, na który wykładamy farsz daktylowy. Na to układamy kolejne 2 arkusze, smarujemy masłem i robimy tak aż do wyczerpania ciasta. Wierzch znowu smarujemy masłem, wystające brzegi ciasta zaginamy do środka. Na górę kładziemy ostatni arkusz ciasta, tak przygotowaną baklavę kroimy w  prostokąty, na koniec z wierzchu polewamy pozostałym masłem.

Baklavę pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, aż ciasto będzie rumiane i chrupiące. Jeśli widzimy, że przypala się z wierzchu należy przykryć folią aluminiową.

 

Wodę z cukrem i sokiem z cytryny gotujemy w rondelku na małym ogniu około 10 min.

Gotowym gorącym syropem polewamy przestygniętą baklavę, lub na odwrót, zimnym syropem gorącą baklavę.

 

Życzę smacznego

 

Kategoria: Desery, Nowości

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


− dwa = 5