Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Turecki sos Acılı ezme | Turecka Kuchnia

Turecki sos acılı ezme


15 lipca 2016
acili ezme

Często pytacie co to są za sosy podawane w Turcji jako dodatek.

Dzisiaj rozwikłamy tą zagadkę.

Poprzednio pisałam o sosie haydari – przepis tutaj - a ten drugi to sos Acılı ezme. Idealny do grillowanego mięsa, köfte, kebabów.

 

 

 

 

Składniki:

5 pomidorów

2 zielone papryki

1 cebula

pęczek pietruszki

1 ząbek czosnku

0,5 łyżeczki soli

1 łyżka suszonej mięty

1 łyżka sumaku

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka melasy z granatu

1 łyżka pasty paprykowej

 

Pomidory i paprykę kroimy w drobną kostkę, pietruszkę, cebulę i czosnek drobno siekamy. Cebulę ugniatamy z solą i dodajemy do pokrojonych warzyw.

Przygotowujemy sos: pastę paprykową mieszamy z oliwą z oliwek i melasą z granatu, dodajemy sumak i miętę. Mieszamy wszystko razem.

Sos łączymy z warzywami.

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


× cztery = 8