Warning: include_once(/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php): failed to open stream: Permission denied in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197

Warning: include_once(): Failed opening '/homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-content/plugins/Akismet3/Akismet3.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php5.4') in /homepages/32/d568741721/htdocs/.ftp/tureckakuchnia/wp-settings.php on line 197
Hamsili pilav - pilav z rybami hamsi | Turecka Kuchnia

Hamsili pilav – pilav z ryb hamsi


15 września 2015
Hamsili pilav

Myślałam, że już nic mnie nie zaskoczy jeśli chodzi o turecką kuchnię, myliłam się! Dzisiaj przepis na Hamsili pilav.

 

Składniki:

1 kg rybek, hamsi

2 szklanki ryżu

2 cebule

odrobina oliwy

szczypta pieprzu

szczypta yeni bahar -ziela angielskiego

2 szklanki wody

 

Czyścimy ryby Hamsi usuwając kręgosłup.

Ryż namaczamy w słonej wodzie.

Posiekaną cebulę podsmażamy na oliwie. Przyprawiamy, dodajemy odcedzony ryż, chwilę razem podsmażamy i wlewamy wodę, przykrywamy pokrywką i gotujemy tak długo, aż woda odparuje.

Ryby hamsi wykładamy do naczynia żaroodpornego, na to rozkładamy ryż.

20150222_130529

20150222_131748

 

Na wierzch znowu rozkładamy ryby i dajemy kawałki masła, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.

 20150222_132406

 

Po upieczeniu wykładamy na talerz obracając naczynie do góry dnem.

 

Hamsili pilav

Podajemy jako dodatek do dań. Byle nie mięsnych.

 

Afiyet olsun!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


osiem + 5 =